Erasmus, pentru dezvoltarea competenţelor tinerilor europeni - 03/02/2012
Mar 13, 2012

Erasmus, pentru dezvoltarea competenţelor tinerilor europeni - 03/02/2012


Începând din 1987, aproape 3 milioane de tineri europeni au studiat şi s-au format în străinătate cu ajutorul programului Erasmus.
Category: General

Tinerii sunt cei mai expuşi efectelor crizei economice şi şomajului. Cu ocazia summitului european din ianuarie, şefii de stat şi de guvern s-au angajat să le îmbunătăţească perspectivele pe piaţa muncii.

Programul Erasmus contribuie la realizarea acestui obiectiv, încurajând mobilitatea studenţilor. Cu ajutorul acestuia, tinerii europeni pot petrece timp într-o altă ţară, pot învăţa o limbă străină şi îşi pot dezvolta capacitatea de adaptare - calităţi extrem de apreciate pe piaţa muncii.

Erasmus a schimbat vieţi şi a deschis noi orizonturi

Programul este una dintre cele mai mari realizări ale Uniunii Europene. În 2011, 250 000 de tineri au studiat sau au urmat un stagiu în altă ţară. Erasmus se adresează, de asemenea, profesorilor şi contribuie la creşterea calităţii învăţământului superior în UE.

Manifestările dedicate celei de a 25-a aniversări a programului au debutat, la Bruxelles, cu conferinţa „Erasmus: 25 de ani de schimbare de vieţi şi deschideri de orizonturi”. Alte evenimente sunt organizate peste tot în Europa.

Din cele 33 de ţări participante au fost selectaţi câte un fost student şi un profesor, ale căror vieţi profesionale şi private au fost influenţate de participarea la acest program. Aceşti „ambasadori Erasmus” vor avea rolul de a-i încuraja pe tineri să treacă, la rândul lor, printr-o experienţă similară.

Tomás este unul dintre ei. În 2002, acest inginer în aeronautică de naţionalitate spaniolă a studiat un an la o universitate din Finlanda. Apoi a plecat la studii în Asia şi ulterior a lucrat în Regatul Unit, îmbogăţindu-şi cariera profesională şi viaţa personală.

Piroska este unul dintre primii studenţi maghiari care au participat la program în 1998. Perioada de studii în comunicare din Germania a contribuit la succesul carierei sale de jurnalist.

Perspective de viitor

În fiecare an, numărul de participanţi creşte, Erasmus fiind astăzi cel mai important program de schimb pentru studenţi din lume.

Comisia a propus recent un nou program pentru perioada 2014-2020, intitulat „Erasmus pentru toţi”. Acesta va reuni toate iniţiativele europene şi internaţionale existente în prezent în domeniul educaţiei, formării, tineretului şi sportului, urmând să se adreseze unui număr de până la 5 milioane de persoane.

Sursa: Europa.eu