The Independent: Orfelinatele Romaniei pun trecutul deoparte
Mar 8, 2012

The Independent: Orfelinatele Romaniei pun trecutul deoparte


In urma cu douazeci de ani, orfelinatele romanesti socau o lume intreaga. In zilele noastre, se poate vorbi insa de o adevarata poveste de succes.
Category: General


Publicatia britanica The Independent publica istorisirea unei membre a unei organizatii caritabile britanice, Hope and Homes for Children (Speranta si case pentru orfani - n. red.), care a vizitat, la distanta de cativa ani, orfelinatele din Romania, relatand cu bucurie ca situatia s-a schimbat dramatic de la prima sa vizita.

In 1992, la inceputul razboiului bosniac, comandantul contingentului britanic, Mark Cook, a dat peste un orfelinat bombardat in Croatia. A gasit orfani supravietuitori si si-a dat cuvantul ca le va reconstrui casa. A iesit din armata, a strans un milion de lire sterline si a reconstruit orfelinatul. Asa s-a nascut organizatia Hope and Homes for Children in 1994.

Virginia Ironside, autoarea articolului din cotidianul britanic, a vizitat orfelinatele din Albania si Romania in 2005 si a ramas miscata de soarta copiilor de acolo. La distanta de cativa ani, femeia recunoaste insa ca aceste institutii s-au schimbat.

Desi la inceput organizatia credea ca orfanii au nevoie de orfelinate salubre, renovate, in 1996 a devenit evident ca acestia au nevoie de dragostea unei familii si relatii normale, pe care nu le pot intalni in orfelinate, unde este descurajat atasamentul de copil. Din acel moment s-a schimbat politica Hope and Homes for Children.

In 1998, cand Hope and Homes for Children a ajuns pentru prima data in Romania, a gasit 60 de bebelusi leganandu-se singuri, in propriile excremente. In loc sa le construiasca un orfelinat mai bun, organizatia a achizitionat sase case, a impartit copiii cate zece in acestea si a inceput, in parteneriat cu guvernul roman, un program de dezinstitutionalizare.

Ce este tragic, spune Ironside, este ca majoritatea acestor copii nu sunt orfani, ci au familii, care din diverse motive nu au putut avea grija de ei. Tragedia copiilor abandonati in orfelinate poate fi identificata in epoca Ceausescu, cand a luat nastere ingrozitoarea politica demografica ce interzicea contraceptia si avortul si a instituit controale trimestriale pentru fiecare femeie fertila, pentru a vedea daca aceasta nu a avortat cumva. Drept rezultat, familiile au fost fortate sa aiba prea multi copii si orfelinatele s-au umplut. Actualul guvern are aceasta mostenire ingrozitoare.

Nu este simplu sa inchizi aceste institutii si nu exista o solutie rapida daca vrei sa imbunatatesti lucrurile pe termen lung. O parte a problemei o reprezinta angajatii orfelinatelor, care nu doresc sa fie someri. Este si foarte greu sa reconstruiesti relatiile dintre copii si propriile sau noile lor familii si sa ii reintegrezi.

"Si ne-am dat seama ca nu poti inchide un orfelinat fara sa il inlocuiesti cu un model care transforma ingrijireea copilului dintr-un sistem institutionalizat pe unul familial", explica Mark Cook. Toate acestea necesita timp.

Acest model a fost acceptat de guvernul roman, UNICEF si Organizatia Mondiala a Sanatatii ca fiind cel mai bun si a fost implementat cu succes in alte tari care au prea multe orfelinate, precum Ucraina, Bulgaria, Belarus, Moldova, Bosnia, Rwanda si Sudan, unde lucreaza Hope and Homes for Children pentru reformarea sistemului de ingrijire a copiilor. Multi dintre acesti copii sunt returnati familiilor, sunt adoptati sau ingrijiti in locuinte in propria lor tara.

Hope and Homes for Children, in parteneriat cu Absolute Return for Kids (Ark), a permis Romaniei sa ajunga fruntasa in domeniul inchiderii orfelinatelor. Cand organizatia a inceput sa lucreze in Romania, existau peste 100.000 de copii in orfelinate. Acum mai sunt 6.500 si intentioneaza ca fiecare copil sa fie luat din aceste institutii, care vor fi inchise pana in 2020. Dupa acest moment, niciun copil roman nu va mai fi inchis intr-un orfelinat.

Sursa: Ziare.com